Werkurenprofielen

Gebruik werktijden profielen om verlof en overuren nauwkeurig te berekenen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Werkurenprofielen stellen je in staat om te specificeren hoe de standaard wekelijkse uren over de afzonderlijke dagen van de week worden verdeeld, zodat de overuren en verlof van je werknemers nauwkeurig kunnen worden bijgehouden.

In een werkurenprofiel kun je de volgende details definiëren:

• De standaard wekelijkse uren van een werknemer

• Op welke dagen en tijden van de week een werknemer werkt

• Of een werknemer op feestdagen werkt

• Of de overuren van een werknemer moeten worden bijgehouden

Een nieuw werkurenprofiel maken

Om een nieuw werkurenprofiel aan te maken, open je het instellingenmenu en selecteer je ‘Tijdregistratie’. Hier vind je ‘Werkurenprofielen’ en kun je ‘Profielen beheren’ selecteren. Om een nieuw werkurenprofiel aan te maken, klik je op het blauwe ‘+’ pictogram in de rechterbovenhoek van je scherm.

Rooster-interval

Nadat je het profiel een naam hebt gegeven, kun je aangeven of je rooster zich wekelijks, tweewekelijks of in een aangepaste cyclus herhaalt:

• Als het rooster zich wekelijks herhaalt, kun je 'Voeg een week toe' selecteren.

• Als het rooster zich tweewekelijks herhaalt, kun je 'Voeg twee weken toe' selecteren.

• Als het rooster cyclisch is en zich bijvoorbeeld elke 9 dagen herhaalt, kun je 'Voeg een aangepast aantal dagen toe...' selecteren.

Werkuren

Zodra je een geschikte optie hebt geselecteerd, kun je de exacte werkdagen, uren en pauzes bepalen. De totale uren voor het profiel worden automatisch berekend en weergegeven onder de dagen.

Feestdagen

Nadat je de werkuren hebt bepaald, kun je aangeven of de werknemer(s) waarvoor dit profiel is bedoeld op feestdagen werken.

• Als je deze instelling uit laat, worden de verwachte uren op dagen waarop een feestdag valt ingesteld op 0u 0m (alleen van toepassing wanneer de overurenbank of verlofopbouw is ingeschakeld).

• Als je deze instelling inschakelt, worden feestdagen gezien als normale dagen waarop van een werknemer wordt verwacht te werken (alleen van toepassing wanneer de overurenbank of verlofopbouw is ingeschakeld).

Overuren registratie

Tot slot kun je aangeven of de overuren van de werknemer(s) waarvoor dit profiel is bedoeld, moeten worden bijgehouden.

• Als je deze instelling uitschakelt, worden overuren niet bijgehouden voor de werknemer(s) die aan dit werkurenprofiel zijn toegewezen.

• Wanneer je deze instelling inschakelt, wordt er een overurenbank toegevoegd aan het profiel van de werknemer(s) die aan dit werkurenprofiel zijn toegewezen en worden hun overuren automatisch bijgehouden.

Een werkurenprofiel toewijzen aan een werknemer

Je kunt een werkurenprofiel aan een werknemer toewijzen vanuit hun profiel. Open de teamlijst, zoek de betreffende werknemer, klik op ‘Profiel bewerken’, selecteer ‘Overurenbank’, en klik op ‘Profiel toewijzen’.

Hier kun je de ingangsdatum van het werkurenprofiel definiëren om aan te geven wanneer het profiel van kracht moet worden. Zodra je de ingangsdatum hebt gedefinieerd, klik je op ‘Profiel toewijzen’ om een bestaand profiel toe te wijzen of een nieuw profiel aan te maken.

Een bestaand werkurenprofiel toewijzen

Als je van plan bent om een bestaand profiel toe te wijzen, zoek dan naar het relevante profiel en klik op ‘Profiel toewijzen’. Optioneel kun je een datum bepalen tot wanneer het werkurenprofiel actief moet zijn. Als het voor onbepaalde tijd moet worden toegewezen, kun je deze optie negeren. Als je klaar bent om het profiel toe te wijzen, kun je klikken op ‘Opdracht bijwerken’.

Een nieuw werkurenprofiel toewijzen

Als je een nieuw profiel wilt aanmaken, kun je klikken op ‘Profielen beheren’ en vervolgens klikken op het blauwe ‘+’ pictogram in de rechterbovenhoek. Nadat je het profiel hebt aangemaakt, kun je het profiel opslaan door op de blauwe ‘Opslaan’-knop te klikken. Nadat je het profiel hebt opgeslagen, kun je terugkeren naar de lijst met profielen door te klikken op ‘​←’. Vanaf hier kun je het toewijzen aan een werknemer door te klikken op ‘Profiel toewijzen’.

Een werkurenprofiel bewerken

Al je werkurenprofielen zijn te vinden in de instellingen voor tijdregistratie. Wanneer je het instellingenmenu opent en ‘Tijdregistratie’ selecteert, vind je ‘Werkurenprofielen’. Klik op ‘Profielen beheren’ om de lijst met je profielen te openen. Klik op ‘Bewerken’ om een profiel te bewerken.

Let op dat wijzigingen in een werkurenprofiel met terugwerkende kracht worden toegepast. Als de arbeidsvoorwaarden van een werknemer veranderen, is het handiger om een einddatum toe te voegen aan hun huidige werkurenprofiel. Je kunt een nieuw profiel toewijzen dat vanaf een specifieke datum hun nieuwe voorwaarden weerspiegelt.

Een nieuw werkurenprofiel toewijzen aan een werknemer die al is toegewezen aan een ander profiel

Wanneer de arbeidsvoorwaarden van een werknemer veranderen, kun je een nieuw profiel toewijzen aan de werknemer dat van kracht wordt wanneer hun huidige profiel afloopt. Zo werkt het:

• Begin met het instellen van een einddatum voor hun huidige werkurenprofiel. Dit kun je doen door hun profiel te openen, ‘Overurenbank’ te selecteren, en op ‘Bewerken’ te klikken. Hier kun je een einddatum toevoegen aan hun actieve werkurenprofiel.

• Vervolgens kun je een nieuw werkurenprofiel selecteren of aanmaken dat hun nieuwe arbeidsvoorwaarden weerspiegelt. Het nieuwe profiel wordt actief zodra de einddatum van hun huidige werkurenprofiel is bereikt.

FAQ

Kan ik hetzelfde werkurenprofiel aan meerdere werknemers toewijzen?

Ja, als meerdere werknemers identieke arbeidsvoorwaarden hebben, kun je hetzelfde profiel aan deze werknemers toewijzen.

Kan ik een werkurenprofiel bewerken?

Ja, ‘Een werkurenprofiel bewerken’ legt uit hoe dit werkt.

Kan ik een werkurenprofiel verwijderen uit het profiel van een werknemer?

Ja. Als je het profiel van een werknemer opent en op de bank 'Overurenbank' klikt, kun je hun huidige profiel verwijderen of een einddatum specificeren. ‘Een nieuw werkurenprofiel toewijzen aan een werknemer die al is toegewezen aan een ander profiel’ legt uit hoe je een nieuw profiel kunt toewijzen als hun arbeidsvoorwaarden veranderen.

Kan ik een werkurenprofiel verwijderen?

Het is niet mogelijk om een profiel te verwijderen, je kunt echter wel een profiel archiveren. Zo werkt het:

• Vind het werkurenprofielen in het instellingenmenu onder ‘Tijdregistratie’.

• Klik op ‘Profielen beheren’ om de lijst met je profielen te openen.

• Om een profiel te archiveren, klik je op ‘Bewerken’ onder het profiel dat je wilt archiveren, en klik op de oranje knop in de rechterbovenhoek van je scherm.

Let op dat werknemers die aan het profiel zijn toegewezen, toegewezen blijven. Als je het profiel wilt loskoppelen, kun je onderaan het scherm op 'Toegewezen werknemers' klikken en ze hier loskoppelen.

Kan ik een verwijderd/gearhiveerd werkurenprofiel herstellen?

Ja. Je kunt werkurenprofielen op elk moment de-archiveren.

De arbeidsvoorwaarden van een van mijn werknemers staat op het punt te veranderen en hun huidige werkurenprofiel weerspiegelt deze nieuwe werkomstandigheden niet. Wat moet ik doen?

Een nieuw werkurenprofiel toewijzen aan een werknemer die al is toegewezen aan een ander profiel’ legt uit hoe je een nieuw profiel kunt toewijzen als de arbeidsvoorwaarden van een werknemer veranderen.