Workflows
Een roterend rooster hanteren met Workfeed.

Dit artikel legt uit hoe je een roterend rooster kunt maken en hanteren met Workfeed.

Berry van Waarden avatar
Geschreven door Berry van Waarden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is een roterend rooster?

In het kort is een roterend rooster een vast werkrooster waarbij werknemers rouleren door een reeks vooraf bepaalde shifts. Bijvoorbeeld: een roterend rooster van 2 weken waarbij een team in week 1 dagshifts draait en in week 2 nachtshifts.

Een roterend rooster hanteren met Workfeed.

Het hanteren van een roterend rooster met Workfeed is heel eenvoudig. Omdat het rooster vast staat, hoef je het maar één keer helemaal opnieuw te maken en op te slaan als template. Dit template kan met één druk op de knop worden ingevoegd over een periode naar keuze.

Een template voor roterende rooster maken.

Afhankelijk van de duur van het roterende rooster (aantal weken), wil je beginnen met het bepalen van de juiste datumselectie waarover het template gemaakt moet worden.

Zodra je de datumselectie hebt bepaald, kun je de shifts maken en werknemers toewijzen. Als het rooster eenmaal is gemaakt, kunnen we het opslaan als template door rechtsboven op "Template" en "Opslaan als template" te klikken. Zorg ervoor dat je de datumselectie controleert en dat "Rollen, tijdspanne en werknemers" geselecteerd is, want dit zorgt ervoor dat de werknemers ook opgeslagen worden in het template.

Het template invoegen over een periode naar keuze.

Als het template eenmaal gemaakt is kun je het invoegen in komende weken of maanden om het rooster zonder moeite vooruit te laten lopen. Navigeer simpelweg naar een datumselectie die nog geen shifts bevat (dubbelcheck dit om overlappende shifts te voorkomen) en voeg daar de template in.

Je kunt de template invoegen door te klikken op " Template" en " Template invoegen". Vanaf hier kun je de datumselectie controleren en het juiste template kiezen (mocht je er meer dan één hebben) voordat je op 'Voeg geselecteerd template in' klikt.

FAQ.

Er is een wijziging in mijn roterende rooster, hoe pas ik het template aan?

Om een template "aan te passen", navigeer je naar een lege periode die overeenkomt met de lengte van de template. Hier kun je de template invoegen en de aanpassingen maken. Als de aanpassingen klaar zijn, kun je de periode opslaan als een nieuwe template en indien nodig de oude template verwijderen.

Een van mijn werknemers is vertrokken en ik heb een vervanger aangenomen, hoe wissel ik ze om in het rooster en mijn template?

Je kunt alle shifts van een vertrokken werknemer in één keer overzetten naar hun vervanger, zo ga je te werk: Navigeer naar de teamlijst door rechtsboven op het pictogram '👬' te klikken. Zoek hier de vertrokken werknemer en klik op 'Profiel bewerken'. Je ziet de optie 'Shifts overdragen' verschijnen. Als je hierop klikt kun je alle shifts van deze persoon overdragen naar zijn/haar vervanger over een periode die je zelf kiest. Zorg ervoor dat je alleen toekomstige shifts overdraagt om je tijdregistratie op orde te houden. Je kunt de template bijwerken door de bovenstaande stappen te volgen.

Hoe verwijder ik een oude template?

Klik op Template en Template invoegen. In de lijst waar je een template kiest, zie je een rood '❌'-pictogram. Als je op het pictogram klikt, wordt de template verwijderd. Houd er rekening mee dat een template niet kan worden hersteld nadat het is verwijderd.