Workflows
Een 'wie het eerst komt, het eerst maalt rooster hanteren' met Workfeed.
Een 'wie het eerst komt, het eerst maalt rooster hanteren' met Workfeed.

Dit artikel legt uit hoe je een wie het eerst komt, het eerst maalt rooster kunt hanteren met Workfeed.

Berry van Waarden avatar
Geschreven door Berry van Waarden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat betekend 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'?

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt betekent dat je als beheerder of manager een rooster maakt zonder werknemers aan de shifts toe te wijzen en dit deelt met je team. Zodra het rooster is gedeeld, kunnen je werknemers de shifts aanvragen die ze willen draaien op basis van het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Wie het eerst komt, het eerst maalt is ideaal als je je werknemers zelf wilt laten bepalen welke shifts ze willen werken.

Een "wie het eerst komt, het eerst maalt" rooster hanteren met Workfeed

Een wie het eerst komt, het eerst maalt rooster beheren met Workfeed is heel eenvoudig. Hier is hoe het te doen.

1. Maak het rooster en deel het met je team.

Eerst moet je het rooster maken (zonder werknemers toe te wijzen aan de shifts). Als het rooster klaar is kun je het publiceren om je werknemers op de hoogte te stellen van de nieuwe beschikbare shifts.

2. Werknemers selecteren hun shifts.

Als je het rooster publiceert, krijgen je werknemers via de app een melding dat er nieuwe shifts zijn toegevoegd en dat ze shifts kunnen overnemen. Het is aan jou of de shift automatisch moet worden toegewezen aan degene die het eerst komt, of dat je zelf wilt bepalen wie welke shift krijgt.

3. Bepaal of je verzoeken automatisch of handmatig wilt goedkeuren.

Als je verzoeken automatisch goedkeurt, wordt de werknemer meteen aan de shift toegevoegd nadat hij of zij een verzoek heeft ingediend. Als je er echter voor kiest om verzoeken handmatig te verwerken, moet je elke shift beoordelen voordat een werknemer de shift krijgt toegewezen. Je vindt deze optie in de roosterinstellingen.

Je kunt in de roosterinstellingen aangeven dat shiftverzoeken automatisch goedgekeurd moeten worden door "Niet-toegewezen shiftverzoeken automatisch goedkeuren" te activeren.​

FAQ.

Ik heb 'Automatisch goedkeuren van niet-toegewezen shiftaanvragen' geactiveerd, hoe houd ik bij wie welke shifts overneemt?

Allereerst, wanneer een werknemer een shift aanvraagt en deze automatisch wordt goedgekeurd, krijg je een melding in het notificatiecentrum. Bovendien kun je direct vanuit de roosterweergave zien welke shifts gedekt zijn, aangezien de persoon direct op de shift wordt geplaatst nadat zijn verzoek is ingewilligd.

Krijg ik een melding als een werknemer een shift aanvraagt?

Ja, je krijgt een melding als een werknemer een shift aanvraagt en of je een shiftverzoek hebt om te bekijken.

Waar kan ik shiftaanvragen vinden en afhandelen?

Rechtsboven in je scherm vind je het meldingencentrum door op het klokje '🔔' te klikken. Van hieruit kun je op 'shiftaanvragen' klikken om aanvragen te bekijken en af te handelen.

Kunnen meerdere werknemers dezelfde shift aanvragen?

Ja, maar alleen als de instelling 'Niet-toegewezen shiftverzoeken automatisch goedkeuren' is uitgeschakeld. Als meerdere werknemers dezelfde shift aanvragen, kun je beslissen wie de shift krijgt.