Zo werkt de prikklok.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de terminal- en GPS-gebaseerde prikklok van Workfeed kunt activeren en gebruiken.

Berry van Waarden avatar
Geschreven door Berry van Waarden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De prikklok activeren.

Als beheerder kun je de prikklok activeren en beheren vanuit de instellingen in je Workfeed account. Om naar de prikklokinstellingen te gaan, open je de instellingen door rechtsboven op '⚙️' te klikken en 'Prikklok' te selecteren. Hier kun je de prikklok activeren en de instellingen beheren.

De terminal of in-app prikklok?

Met Workfeed kun je kiezen tussen twee verschillende prikklokken, de terminal en de in app prikklok. Hier lees je hoe ze werken en waarin ze verschillen.

De terminal prikklok.

De prikklok kan worden gebruikt op een fysiek apparaat op de werkplek. Om de prikklok te gebruiken, kun je een tablet of computer op locatie instellen en de prikklok openen met je unieke prikkloklink en -code.

Wanneer werknemers aankomen en vertrekken, kunnen ze in- en uitchecken bij de terminal.

De in-app prikklok.

De in-app prikklok, ook wel GPS-gebaseerde prikklok genoemd, bevindt zich in de Workfeed app voor werknemers. In plaats van werknemers in te laten checken op een fysiek apparaat, stelt de in-app prikklok werknemers in staat om in te checken vanuit de Workfeed app op basis van hun GPS-locatie. Om een voorbeeld te geven: werknemers kunnen alleen inklokken voor een shift als ze aanwezig zijn in een van de aangewezen GPS-zones.

De prikklokinstellingen personaliseren.

Zodra de terminal of in-app prikklok is geactiveerd, kunnen je werknemers beginnen met in- en uitchecken voor hun shifts. Alle geklokte uren worden automatisch naar jou gestuurd ter controle. Je kunt het controleproces echter vereenvoudigen door automatisering, die je kunt beheren in de instellingen van de prikklok. Je kunt ook algemene instellingen beheren, zoals hoe lang van tevoren en na shifts werknemers mogen in- en uitchecken en of je wilt dat je werknemers in- en uitchecken voor pauzes.

Werkuren beoordelen.

Wanneer een werknemer heeft in- en uitgecheckt en de shift dus is voltooid, worden de uren naar jou gestuurd ter goedkeuring. Je kunt deze uren beheren vanuit het tijdregistratieoverzicht van Workfeed door te klikken op 'X wijzigingen wachten op goedkeuring'.

Nadat je op 'X wijzigingen wachten op goedkeuring' hebt geklikt, kun je de werktijden beheren. Je kunt zowel de geplande als de bewerkte/aangevinkte uren zien. Om de uren goed te keuren, vink je ☑️ aan en klik je op 'Goedkeuren'.

FAQ.

Hoe werkt de prikklok voor mijn werknemers?

Kan ik de in-app en terminal prikklok tegelijkertijd gebruiken?

Ja, je kunt beide opties activeren en je werknemers op beide manieren laten inklokken. Het is ook mogelijk om één locatie te laten inklokken via de terminal en een andere via de in-app prikklok.

Kunnen werknemers ook inchecken als ze geen shift hebben?

Nee, standaard kunnen ze alleen inchecken als ze zijn toegewezen aan een shift. Als je echter de instelling 'Inchecken zonder shift toestaan' in de prikklokinstellingen inschakelt, kunnen ze ook inchecken zonder dat ze aan een shift zijn toegewezen.

Wat gebeurt er als een werknemer vergeet in of uit te checken?

Als een werknemer vergeet in en/of uit te checken, blijven de geklokte/bewerkte uren leeg en worden de geplande uren getoond.

Kan ik de prikklok activeren voor specifieke afdelingen?

Nee, het is niet mogelijk om de prikklok voor specifieke afdelingen in of uit te schakelen.

Waarom werkt de prikklok terminal niet?

Wanneer je Workfeed gebruikt in dezelfde browser als de prikklok stopt de terminal link met werken. Daarom raden wij je aan om de URL van de prikklok in een incognitobrowser te openen.