Basisprincipes
Zo werkt shift-swapping (shifts ruilen)

Dit artikel legt uit hoe Workfeed's shift-swapping functie werkt.

Berry van Waarden avatar
Geschreven door Berry van Waarden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Soms moeten je werknemers van een shift af als andere plannen in de weg staan. We raden aan om onze shift-swapping functie te gebruiken om het gemakkelijk en flexibel te maken voor uw werknemers om shifts te verkopen en te ruilen. In Workfeed heb je meerdere opties om dit te doen.

De 3 verschillende shift-swapping methodes in Workfeed.

1. Een shift verkopen

2. Een shift overdragen aan een collega

3. Een shift ruilen met een collega

Voordat je begint met het ruilen van shifts, moet je weten dat...

Werknemers kunnen alleen shifts ruilen als ze zijn toegewezen aan dezelfde afdelingen en rollen in Workfeed. Bovendien kunnen werknemers zichzelf niet dubbel inplannen, wat betekent dat ze geen shift kunnen aannemen als ze dezelfde dag al aan het werk zijn. Laten we eens kijken hoe je shift swaps kunt activeren en hoe het in de praktijk werkt.

Shift swaps activeren

Het is standaard geactiveerd. Maar je kunt de instellingen voor het ruilen van shifts beheren vanuit je instellingen onder het tabblad 'Rooster'.

• Met 'Sta je werknemers toe om van shift te wisselen' kunnen je werknemers de functies voor het ruilen van shifts in Workfeed gebruiken. Verderop in deze handleiding zullen we ze een voor een doorlopen.

• Met 'Shift wissels automatisch goedkeuren' kun je aangeven of je een shift ruil handmatig of automatisch wilt goedkeuren. Zodra er iets is om goed te keuren, krijg je een melding in het notificatiecentrum.

Een shift 'verkopen' in Workfeed

Klik op de shift waar je vanaf wilt. In de detailweergave van de shift zie je een knop met de tekst "Geef shift weg".

Nu zie je een blauwe knop boven aan het scherm met daaronder de namen van al je collega's. Als je de shift wilt ruilen of overdragen aan een collega, klik je op de collega. Maar in dit geval willen we de dienst beschikbaar maken voor al onze collega's om op te bieden, dus klikken we op de blauwe knop "Te koop aanbieden".

Nu worden je collega's op de hoogte gebracht van de beschikbare shift en kunnen ze ervoor kiezen om erop te bieden. Je moet je ervan bewust zijn dat ze alleen een bod kunnen plaatsen wanneer ze niet op dezelfde dag werken als jouw shift. Verder moeten ze dezelfde rol hebben als de shift. Afhankelijk van je bedrijfsinstellingen moet een manager de ruil misschien goedkeuren voordat deze wordt bevestigd.

Een shift 'overdragen' aan een collega

Als je al met een collega hebt afgesproken dat hij of zij je shift overneemt, kun je hem aan hem of haar overdragen. Om dit te doen klik je eerst op de shift die je wilt overdragen en klik je op "Geef shift weg".

Nu zie je een lijst met al je collega's. Klik op de naam van de collega aan wie je de shift wilt overdragen.

Vervolgens klik je op de knop " Shift overdragen". Vervolgens wordt je collega op de hoogte gebracht van de overdracht en moet hij/zij deze goedkeuren voordat de wijziging wordt doorgevoerd. In sommige gevallen moet deze overdracht ook worden goedgekeurd door een manager.

Een shift ruilen met een collega

Als je al met een collega hebt afgesproken dat hij/zij jouw shift overneemt en jij in ruil daarvoor een van zijn/haar shifts overneemt, dan kun je de shifts in Workfeed met elkaar ruilen. Om dit te doen klik je op de shift die je wilt overdragen en klik je op "Geef shift weg".

Nu zie je een lijst met al je collega's. Klik op de naam van de collega met wie je van shift wilt ruilen.

Nu zie je een lijst met de shifts van de collega. Klik op de shift die je wilt ruilen en bevestig de ruil. Vergeet niet dat deze wijziging moet worden goedgekeurd door je collega. Afhankelijk van je bedrijfsinstellingen moet een manager de ruil misschien ook goedkeuren.

FAQ.

Waarom kunnen mijn werknemers de shifts van hun collega's niet zien in de lijst met beschikbare shifts?
Dit komt omdat ze niet dezelfde rol hebben als de shift of omdat ze al op dezelfde dag werken. Rollen kunnen worden toegewezen door een beheerder. Tevens is het belangrijk om na te lopen dat de beschikbare shifts worden bekeken in de juiste periode.

Krijg ik een notificatie zodra een shift swap moet worden goedgekeurd?
Ja, Workfeed stuurt je een notificatie wanneer er shift swaps zijn om goed te keuren.

Kunnen medewerkers een deel van hun shift overdragen aan een collega?
Op dit moment niet. Als ze een dergelijke afspraak willen maken, raden we hen aan om dit met hun manager te bespreken.